"ΣΥΝΑΨΙΣ" Ψυχοπαιδαγωγικό (από Γιάννης Μπούγος)

Καλή Αρχή στους συνοδούς παράλληλης στήριξης ..

 

αύριο θα είμαστε και μείς στο σχολείο ..

 

  • για να υπερασπίστουμε το δικαίωμα του παιδιού μας στην ανεμπόδιστη πρόσβασή του στο σχολείο και την πλήρη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών που του δίνονται

  

  • να εκπροσωπήσουμε τον κλάδο της ειδικής εκπαίδευσης προωθώντας την ειδική γνώση μας και αναδεικνύνοντας τον επαγγελματισμό μας και την επιστημονική μας επάρκεια.   

 

  • να αναδείξουμε την ανάγκη για γενικότερη ευαισθητοποίηση στα ζητήματα μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

 

  • να καλλιεργήσουμε και να ενθαρρύνουμε  πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς  και να αποκομίσουμε το μέγιστο όφελος για το μαθητή μας μέσα απο τη συνεργασία μαζί τους

 

  • να σεβαστούμε την  εκπαιδευτική διαδικασία ως έχει και να την διαφοροποιήσουμε απο κοινού με τον δάσκαλο όπου χρειάζεται πάντα προς το συμέρον του μαθητή μας αλλά και του συνόλου

 

  • να προστατεύσουμε τον μαθητή  απο την άμεση ή έμμεση περιθωριοποίηση του

 

  • να αντικρούσουμε ανοιχτά τυχόν τακτικές αποκλεισμού ή μεροληπτικών λογικών (υπέρ των μαθητών με τυπικές εκπαιδευτικές ανάγκες)

 

Πρόγραμμα Εποπτειών Συνοδών Παράλληλης Στήριξης

Κέντρα "Σύναψις"

Γίαννης Μπούγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Καλή Σχολική Χρονιά!!!!  

 

Ομάδες Παιδιών - Απόκριες 2016

Αυτά είναι τα Eκπαιδευτικά Oμαδικά παιχνίδια στα κέντρα Σύναψις...

...ή αλλιώς τα "πάρτυ μαθήματα" όπως ένας μικρός μας φίλος τα ονόμασε, εδώ που η καινούρια γνώση πλαισιώνεται από παιχνίδι και χαρά! «Πρώτα πιο χαρούμενοι και μετά πιο έξυπνοι» είναι το σύνθημα εκεί που η οριοθέτηση, η συλλογική μάθηση, η αφομοίωση των κοινωνικών κανόνων ή ακόμα και των σχολικών δεξιοτήτων γίνεται παιχνίδι χτίζοντας μια καινούρια αντίληψη στην ειδική εκπαίδευση με την προσωπική μας σφραγίδα. Αυτό που σκεφτήκαμε αυτές τις μέρες:
• Να φερθούμε σαν να είμαστε η αποκριάτικη στολή μας 
• να μιλήσουμε πίσω απο μια μάσκα και να πούμε τα μυστικά μας, ν αλλάξουμε τη φωνή μας,να κάνουμε γκριμάτσες και χειρονομίες, να εξερευνήσουμε την κίνηση του σώματος και τα όρια του 
• να βρούμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά 
• τί χρειάζομαι για το αποκριάτικο πάρτυ; Πόσο μοιάζει και πόσο διαφέρει μ’ ένα Χριστουγεννιάτικο;
• να φτιάξουμε λέξεις και μετά προτάσεις και μετά ιστορίες που θα τις παίξουμε..
• να μπερδέψουμε τις στολές μας (τι θα γίνει τότε..emoticon wink
• να κρυφτούμε από την πεινασμένη αλεπού και 
• να χορέψουμε σαν χαρούμενα ρομπότ, 
• να μπούμε κυριολεκτικά στα "παπούτσια του άλλου" και να δημιουργήσουμε μαζί ως ένα...
Ευχαριστούμε τους μικρούς φίλους για την αστείρευτη έμπνευση που μας δίνουν, τους γονείς για την εμπιστοσύνη και την ασυναγώνιστη ομάδα των θεραπευτών μας για το αμείωτο κέφι και την προσήλωση στους στόχους για κάθε παιδί. Οι ομάδες μας μεγάλωσαν και ήδη διαιρούνται..ανεξάρτητα μερικές φορές απ’ την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο όλα τα παιδιά μας συναντιούνται στον κοινό τους τόπο, το παιχνίδι!! Οι «μεγαλύτεροι», τα αδέρφια και τα παιδιά της «τυπικής αντίληψης» στα Σύναψις «υιοθετούν» και καθοδηγούν τους μικρούς όπου χρειαστεί. Έτσι καρπώνονται οι ίδιοι τα θεαματικά οφέλη απ’ αυτήν τη λειτουργία (αυτοεκτίμηση, προσφορά και ανάληψη ευθύνης)
Ας δούμε μερικές όμορφες στιγμές μας!!Καλή Τσικνοπέμπτη και Καλή Αντάμωση..!!

Μπούγος Γιάννης, Ψυχολόγος
Υπεύθυνος συντονισμού Εκπαιδευτικών Ομάδων ΣΥΝΑΨΙΣ Αιγάλεω-Πειραιά
www.kentrosynapsis.com

*Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 213 0401717 (προηγείται δωρεάν ατομική αξιολόγηση και εκτίμηση)

..πανέξυπνα graffiti

Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτά τα πανέξυπνα graffiti με την ειδική εκπαίδευση..Κι όμως μας θυμίζουν με τόσο εμφατικό τρόπο πως ένα ουδέτερο περιβάλλον μπορεί να μεταμορφωθεί και ν' αποκτήσει νέο νόημα με την προσθήκη μικρών λεπτομερειών..κι έτσι λοιπόν δε χρειάζεται ν αλλάξεις πάντα μια συμπεριφορά όσο να την "τοποθετησεις" θετικά και να την ανακατεθύνεις σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον..

Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος 

Καλή Χρονιά απο τη Σύναψη!!

2 Ιαν. 2016

Ευχές!!

Το 2015 ήταν η χρονιά που γεννήθηκε η "Σύναψις" δίνοντας σε μας και τους συνεργάτες μας μεγάλη χαρά αλλά και βαθειά ικανοποίηση που εχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε σ' αυτούς τους χώρους την αγάπη και τη διάθεση για προσφορά και ανακούφιση στα παιδιά με δυσκολίες και τις οικογένειες αυτών..παράμένουμε προσηλώμένοι και το ίδιο ενθουσιώδεις σ' αυτό το μοναδικό σκοπό!Στην αυγή του νέου Έτους ευχόμαστε απο καρδιάς κάθε οικογένεια και κάθε σπίτι να γεμίσουν χαρά, υγεία, αισιοδοξία και ελπίδα!! Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το νέο Έτος!
Γιάννης Μπούγος, Άννα Μιχαήλ

Χριστουγεννιάτικη Γιορτούλα στο Σύναψις

23 Δεκ. 2015

Εκπαίδευση και Χαρά

Τελικά αποφασίσαμε να γίνει το κάθε παιδί Αγ. Βασίλης για κάποιο άλλο..! Κυλήσαμε στην καμινάδα και αφήσαμε το δώρο στον φίλο μας.. Έπειτα χορέψαμε, είπαμε τα κάλαντα και παίξαμε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες.! Στιγμιότυπα απο την χθεσινή γιορτή του Σύναψις.. Τα αστέρια μας πάλι μας συγκίνησαν και μας έκαναν περήφανους..
Πρωί πρωί σήμερα βγήκαμε όλοι στη γειτονιά και ανταλλάξαμε λιχουδιές και ευχές.!
Όλοι εδώ οι φίλοι και οι συνεργάτες των κέντρων ευχόμαστε σε όλους χαρούμενες και ανέμελες γιορτές! Ας είναι αυτές οι μέρες γεμάτες αγάπη, ελπίδα και ζεστασιά στις καρδιες όλων.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

28 Οκτ. 2015

28η Οκτωβρίου

Οι τρόποι που σκεφτήκαμε να πούμε ''ΟΧΙ''.. !!
Με αντικείμενα, με γράμματα, με τα σώματα μας..

2 Δεκ. 2015

Ξεκίνησε ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κέντρου!

Με πολύ χαρά ξεκινήσαμε να στολίζουμε το κέντρο μας, μαζί με τα παιδάκια μας, για να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα με αγάπη, χαρά και δημιουργία!

Πόρτα εισόδου στο κέντρο Σύναψις Αιγάλεω, όπου ο Άγιος Βασίλης υποδέχεται καθημερινά τα παιδάκια μας!