Λέγεται ότι τα παιδιά ζουν αποκλειστικά σ ένα απαιτητικό και επίμονο τώρα!! Και είναι αλήθεια. Οι καθημερινές απαιτήσεις των παιδιών δε δείχνουν να αφήνουν περιθώρια αναβολής της ικανοποίησης και η δυσφορία τους στην οποία καθυστέρηση είναι η πιο συνηθισμένη εξέλιξη!! Ο χρόνος δείχνει να είναι εχθρός στο παιδικό μυαλό όταν αυτός μπαίνει ανάμεσα στα ίδια και την εκπλήρωση της επιθυμίας τους.
Η αλήθεια είναι πως ήδη απ τις μικρές ηλικίες δεν υπάρχει σαφής αντίληψη του χρόνου μαζί με μια δυσκολία στην έννοια της αναμονής. Συνήθως φράσεις όπως "περίμενε και θα παίξεις-φας- μετά" "θα σου δώσω σε λίγο γλυκό" δεν έχουν νόημα για ένα παιδί. Και ίσως υπάρχει ένα δίκιο στην αντίδραση τους. Αφηρημένες λέξεις όπως το "περίμενε" και το "λίγο" είναι ασαφείς σ ένα παιδί και καλό είναι να αποφεύγονται μιας και δεν έχουν "χειροπιαστό" αντίκρυσμα για το ίδιο και άρα είναι "παράλογες".
Ο χρόνος είναι σημαντικό να "οπτικοποιείται" όπου είναι δυνατόν. Το "λίγο" είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα τόστ ν αλλάξει χρώμα όσο ψήνεται και είναι καλύτερη ιδέα 💡 να το δείχνουμε έτσι!
Ένα παιδί είναι καλό να εξοικιώνεται με την ιδέα πως κάθε αγαθό ή κάθε επιθυμία προϋποθέτει μια διεργασία και κάποιο χρόνο για να επιτευχθεί. Ιδανικά θέλουμε το παιδί να συμμετέχει σε αυτό.
Προτιμήστε να πείτε:
"θα σου δώσω ένα γλειφιτζούρι 🍭 αφού πάμε στο σούπερ μάρκετ και με βοηθήσεις με τα υπόλοιπα ψώνια 🛒 (μεταξύ αυτών και το γλειφιτζούρι!! 😊)
Ή "θα σου δώσω ένα γλυκό 🥞 που θα φτιάξουμε μαζί στην κουζίνα"
"θα στρώσουμε το τραπέζι για να φάμε το αγαπημένο σου φαγητό"🥘
Ακόμα και στην εκπαίδευση παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες ένας απο τους πρώτους θεμελιώδης στόχους είναι ακριβώς αυτός. Να μάθει το παιδί να αναμένει και να επεξεργάζεται συγκεντρωμένο τις πληροφορίες που του δίνονται. Έτσι περιμένουμε να βελτιωθεί η ανταπόκριση του στις οδηγίες και τις εντολές μας
Σ έναν κόσμο που αποθεώνει την ταχύτητα και την αμεσότητα είναι σημαντικό να δείχνουμε στο παιδί πως ο χρόνος δίνει αξία στα πράγματα και ότι μια μελλοντική και αναβληθείσα ικανοποίηση μπορεί να είναι πιο ουσιαστική και πιο απολαυστική.
Συνοψίζοντας ας δούμε μερικά οφέλη απ την κατάκτηση της αναμονής:
Τα παιδιά εξασκούνται στην επίλυση προβλήματος όσο "περιμένουν", γίνονται επινοητικά και ξεπερνούν εμπόδια
Προετοιμάζονται κατάλληλοτερα για μια πραγματικότητα που ούτως ή άλλως σε θέλει να ξέρεις να περιμένεις και σε επιβραβεύει
Οριοθετείται ο άχρονος και συχνά χαοτικός κόσμος του και τακτοποιείται με το κριτήριο του χρόνου
Εμπλουτίζει τις δραστηριότητες του και τις εμπειρίες του
Μαθαίνει την αξία της μακρόχρονης επένδυσης και του προγραμματισμού
Γίνεται μεθοδικότερο και βελτιώνει τη συγκέντρωσή του
Γενικότερα δείχνει να επιβεβαιώνεται πως παιδιά που καταφέρνουν να διαχειρίζονται θετικά τις αναβολές και τον χρόνο ήδη από τη μικρή ηλικία εξελίσσονται μελλοντικά σε πιο υπεύθυνους και ώριμους ενήλικες.
Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος Δ/ντής «Σύναψις»
Comments