Σε μια τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή του αυτοπεριορισμού που ζούμε όλοι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τελικά ως γονείς δεν διαφέρει τόσο από τις πιο κανονικές συνθήκες που ζούσαμε πριν. Και εξηγούμε:
Η καραντίνα μοιάζει περισσότερο με μια ενήλικη κατάσταση την οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να επιστρατεύσουμε αποθέματα υπομονής και ψυχραιμίας ώστε να παρέχουμε στα παιδιά μια ήρεμη και οργανωμένη καθημερινότητα.
Απαίτηση που προϋπήρχε αν και τότε περισσότερα άτομα την κάλυπταν.
Τα παιδιά όσο και να τα εξοικιώσουμε με την πραγματικότητα στο βαθμό που συναισθηματικά μπορούν να αντέξουν τα ίδια θα αισθάνονται ότι τελικά είναι ένα απροσδόκητο όμορφο διάλειμμα που έχουν τη φροντίδα και τη θαλπωρή σε πολλές περιπτώσεις και των δύο γονιών ή/και των παππούδων(δεν προτείνεται😊) !!
Συναισθήματα απελπισίας και φόβου είναι δύσκολο να δημιουργηθούν στα παιδιά εκτός αν εμείς οι ίδιοι τα βιώσουμε και το αισθανθούν.
Ως εκ τούτου προκύπτει μεγάλη ανάγκη να επεξεργαστούμε πρωτίστως οι ίδιοι τα συναισθήματά μας.
Είναι σημαντικό μεταξύ άλλων στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε να θυμηθούμε την ανάγκη για αυτοφροντίδα και "περιποίηση" του εαυτού.
Πολλοί άνθρωποι δεν αποκλείεται να αισθανθούν έντονα μια τάση παραίτησης ή ένα αίσθημα αβοηθητότητας με αποτέλεσμα να "αφεθούν". Δείχνει μια παγίδα που πρέπει ν αποφύγουμε.
Πρακτικά
Δημιουργήστε θετικές ρουτίνες!!
Βρείτε προσωπικό χρόνο μέσα στη μέρα να εξασκείσετε ένα χόμπι
Φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή και την εμφάνισή σας
Γυμναστείτε
Δώστε πολύ προσοχή στη διατροφή.
Επικοινωνήστε με κοντινά σας άτομα και μοιραστείτε τις αγωνίες σας.
Αν δεν εργάζεστε βρείτε τρόπο να είστε δημιουργικοί και ορίστε μια ώρα μέσα στη μέρα για επιμόρφωση η άλλου είδους επαφή με την εργασία σας
Υπομονή και ψυχραιμία, η κρίση δεν ήρθε για να μείνει. Προσέχουμε τις αναμνήσεις που θα δημιουργήσουμε απ αυτήν.
Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος Δ/ντής "Σύναψις"
Comments