Τα "κινέζικα" ενός αυτιστικού που ήταν "ελληνικά"! Η γοητεία της αυτιστικής σκέψης! Γιάννης Μπούγος

Από τις αγαπημένες μου ιστορίες που αποδεικνύουν ότι η τετράγωνη αυτιστική σκέψη το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι πιο ανοιχτά αυτιά και ματιά για να γίνει κατανοητή και εξηγήσιμη!! Με αυτή την προσέγγιση ένας αυτιστικός δεν κάνει ποτέ τα "δικά" του "τρελά" όσο εμείς απλώς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του γιατί εγκλωβιζόμαστε στα στενά περιθώρια του "κουτιού" μας.

Η σκηνή έχει ως εξής:

Στα πλαίσια μιας τυπικής αξιολόγησης ζητάω από το μαθητή να μου αντιγράψει την λέξη "παντελόνι" σε μια κόλλα Α4 για να ελέγξω πόσο μπορεί να αντιγράψει χωρίς λάθη. Όντως το κατάφερε περίφημα (βλ. Εικόνα 1)

Ως όφειλα πήγα στο επόμενο βήμα, δυσκόλεψα το έργο και του ζήτησα σε μια καινούρια κόλλα Α4 να αντιγράψει μια φράση με τη λέξη παντελόνι να εμπεριέχεται (βλ. Εικόνα 2)

Το αποτέλεσμα αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο.

Αντί για τη φράση "Φοράω το παντελόνι" το παιδί έγραψε το παράδοξο "φορανττολοπαντελονι"!! Με μεγάλη αυτοπεποίθηση ομολογουμένως. Μια "προφανέστατα" λάθος απάντηση. Ή όχι;

Θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν τελειώσει εκεί. Σκέφτομαι πάντα τι θα γινόταν αν έδινε μια τέτοια απάντηση, μόνος του, στο σχολείο. Εν πάσει περίπτωσει μπορούσα να σημειώσω απλώς "εξάσκηση στην αντιγραφή φράσεων" και να πηγαίναμε παρακάτω.

Εχω ευτυχώς την τύχη ή την πίστη ή τη γνώση να βλέπω την μεγάλη εικόνα!

Πάμε να δούμε τι είχε συμβεί.

Ξεκινώντας την εργασία επάνω στην πρώτη κόλλα που ήταν ακουμπισμένη επάνω στο τραπέζι παρέμενε γραμμένη η λέξη "παντελόνι"από την προηγούμενη δραστηριότητα. Οι δύο κόλλες πια, στο μυαλό του είχαν ενωθεί!

Η αρχική μου εκφώνηση ήταν" γράψε από κάτω ότι βλέπεις"!

Η φράση για αντιγραφή που έδωσα στο μαθητή είχε φυσιολογικά κενά ανάμεσα στις λέξεις που τη συνέθεταν. Κενά που στο δικό του μυαλό έπρεπε να συμπτηχθούν και να συμπληρωθούν μιας και στην πρώτη περίπτωση αντιγράψαμε ΜΙΑ λέξη. Αυτό "έπρεπε" να κάνουμε και στη συνέχεια. Αλλά πως να συμπληρώσουμε τα κενά. Στο υπέροχο μυαλό του ήταν εξαιρετικά απλό.

"Κατέβασε" από την προηγούμενη εργασία σε νοητή κάθετη προβολή όλες τις συλλαβές που χρειαζόταν για να καλύψει τα κενά!! Έτσι έστω οπτικά θα κατάφερνε το επιθυμητό να φτιάξει μια λέξη και να αντιγράψει ότι έβλεπε όπως του είχα υποδείξει! (βλ. Εικόνα 3)

.......

Για μένα αυτές οι σκηνές επαναλαμβάνονται συνέχεια μέσα στη μέρα ενός αυτιστικού με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο απλώς επειδή εμείς αδυνατούμε να εξηγήσουμε την τόσο σαφή σκέψη του. Θα το επαναλάβουμε. Ματιά και αυτιά πιο ανοιχτά.

Μιμηθείτε τη σκέψη ενός αυτιστικού και όλα θα γίνουν πολύ απλά και κατανοητά. Δείτε το μεγαλείο ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης του κόσμου.
Γιάννης Μπούγος Ψυχολόγος Δ/ντής "


Σύναψις"


1256 προβολές0 σχόλια
192155781_174956994630108_27518652475939