top of page

Ένας σύνοδος για κάθε μαθητή (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων) Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος



Ο τρόπος που λειτουργεί και έχει καταξιωθεί ο θεσμός της παράλληλης στήριξης σύμφωνα με εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα συμπεριφοριστικά πρωτόκολλα της επιστήμης της Ψυχολογίας είναι και θα είναι ορισμένος.


Κάθε μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δικαιούται ΕΝΑΝ σκιώδη βοηθό του εκπαιδευτικού γενικής αγωγής και του ίδιου, έναν επιστήμονα επαγγελματία που θα σχεδιάσει από κοινού με τον εκπαιδευτικό και τη διεύθυνση του σχολείου ένα ενταξιακό πρόγραμμα για τον εν λόγω μαθητή.


Απώτερος στόχος της παρέμβασης ΕΙΝΑΙ η σταδιακή ανεξαρτητοποιήση του μαθητή από τη βοήθεια του συνόδου και η αυτονόμηση του.

Μέχρι εκείνου του σημείου δεν προβλέπεται η απόσυρση της βοήθειας (ενδεχομένως το μοίρασμα του συνόδου σε άλλες τάξεις ή ΣΧΟΛΕΙΑ!!)

Σαφέστατα και μόνο όταν συναποφασιστεί από τους εκπαιδευτικούς (Γενικής και Ειδικής) ο σύνοδος μπορεί να αποσύρεται σταδιακά όταν επιτυγχάνεται η ένταξη του μαθητή να τελείται εξ ολοκλήρου από το ΣΧΟΛΕΙΟ (συνθήκη ιδανική αλλά όχι συνηθισμένη πρακτικά).


Άρα προκύπτει ότι μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις πχ μαθητών με υψηλή λειτουργικότητα που έχουν αξιολογηθεί και φοιτούν στην ίδια τάξη με σημαντικές δυνατότητες ανεξάρτητης φοίτησης ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θεωρητικά θα μπορούσε ένας σύνοδος να μοιραστεί σε δύο παιδιά της ίδιας τάξης.

Αυτό θα προϋπέθετε έναν πολύ συντονισμένο σχεδιασμό αξιολόγησης μαθητών που φοιτούν αποκλειστικά σε ΙΔΙΕΣ


τάξεις και η ανάλογη γνωμοδότηση για φοίτηση με βοήθεια συνόδου.


Να προστατεύσουμε τους μαθητές με ΕΕΑ απο την άμεση ή έμμεση περιθωριοποίηση τους

να αντικρούσουμε ανοιχτά τυχόν τακτικές αποκλεισμού ή μεροληπτικών λογικών που αποσκοπούν και μόνο στην εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό υποθηκεύοντας το μέλλον πολλών μαθητών.


Γιάννης Μπούγος Ψυχολόγος Δ/ντής "Σύναψις"

129 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page