top of page

Καλοκαίρι και Αυτισμός. Κλειδί η προετοιμασία του παιδιού για αλλαγές! Γιάννης Μπούγος, "Σύναψις"

Οι καινούριες δραστηριότητες, οι αλλαγές στις καθημερινές ρουτίνες, το σταμάτημα του σχολείου και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες εντάσεις σε ένα παιδί με Αυτισμό και κατόπιν στην λειτουργία της οικογένειας.

Ακόμα και η μετάβαση από τα μακρυμάνικα ρούχα στα κοντομάνικα και η επιλογή ανοιχτών παπουτσιών το καλοκαίρι μπορεί για ένα παιδί 🧒 με Αυτισμό ν αποτελεί πρόκληση και πηγή άγχους. Επιπλέον οι αλλαγές στη θερμοκρασία ή η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας είναι δεδομένα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το παιδί.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη προσαρμογή της οικογένειας τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και ιδέες για να γίνει το καλοκαίρι μια αναντικατάστατη εκπαιδευτική ευκαιρία.


>Γεμίστε τον ελεύθερο χρόνο με δραστηριότητες όπως πχ ένα καλοκαιρινό καμπ κοινωνικοποίησης.

>Οργανώστε την καθημερινότητα του παιδιού με τρόπο που και ο ελεύθερος χρόνος του παιδιού στο σπίτι να είναι δομημένος και σταθερός


>Ξαναφτιάξτε ρουτίνες και οπτικοποιήστε την εβδομάδα ενσωματώνοντας τις νέες συνήθειες. Χρησιμοποιήστε υλικό δείχνοντας και παίζοντας με το παιδί τα σενάρια που πιθανόν να χρειαστεί να εμπλακεί (παραλίες, βόλτες κοκ)


>Φτιάξτε κοινωνικές ιστορίες μαζί με το παιδί σε σχέση με συνήθειες του καλοκαιριού


>Προγραμματίστε τις διακοπές και οπτικοποιήστε το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την ημέρα αναχώρησης.


>Προετοιμάστε το παιδί για αυτά που θα συναντήσει εκεί και δείξτε του σχετικές φωτογραφίες


>Εκθέστε το παιδί σε ευχάριστες καλοκαιρινές εμπειρίες καθώς και Αισθητηριακά παιχνίδια πχ με το νερό και την άμμο (προσοχή στους χρόνους, την υπερέκθεση και την εξάντληση του παιδιου)


>Εμπλακείτε από κοινού σε νέες δραστηριότητες στη φύση και πειραματιστείτε με νέα ερεθίσματα. (Κάντε αγροτικές δουλειές στο χωριό και ελάτε σ επαφή με τη φύση)


Τέλος, βρείτε το χρόνο και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να εξασκήσει τα ταλέντα του, να επιλέξει τα ενδιαφέροντα του και δείξτε του τον τρόπο να απολαμβάνει τις ανέμελες καλοκαιρινές μέρες με το δικό του μοναδικό τρόπο!!!


Γιάννης Μπούγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής CBT, Δ/ντής Σύναψις


331 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page